De Engelse definitie van scouting is het verkennen van de omgeving en hier informatie over te verzamelen. In een zekere zin is dit wat scouting al 100 jaar doet en promoot en waar de oude termen als ‘padvinder’ en ‘verkenner’ vandaan komen. Door veranderingen op economisch gebied en zeer verbeterde leefsituaties is de nadruk op het ‘verkennen’ van de omgeving veranderd. Het is immers zo dat een hoop kinderen met hun vader en moeder op vakantie gaan en al veel van hun omgeving hebben gezien. Ook de intrede van het internet geeft kinderen (en ouders) de mogelijkheid ver voorbij hun horizon te kijken. Onze scoutinggroep is niet blijven hangen in deze traditionele visie en probeert mee te bewegen met maatschappelijke inzichten door accenten te verschuiven en nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Iedereen is welkom

Onze scoutinggroep is een groep waar het traditionele laagdrempelige: ‘iedereen is welkom’ hoog in het vaandel staat. Alle kinderen binnen onze groep dragen ook een uniform wat bijdraagt aan de onderlinge gelijkheid. Het uniform binnen onze groep is door de jaren heen wel geëvalueerd. Dit niet meer traditioneel maar heeft zich aangepast aan de behoefde van de kinderen en de diversiteit aan activiteiten die zij doen. Een uniform zorgt voor gelijkheid en herkenbaarheid in een groep, maar in onze visie moet het geen belemmering te zijn voor kinderen.

Voor jongens en meisjes

Scouting is in onze beleving de meest diverse vereniging die er in Nederland is. Het is voor zowel jongens als meisjes en heeft voor iedereen wat wils. Geen bijeenkomst is hetzelfde en er is geen drempel om lid te worden. Ook in de activiteiten die worden ondernomen met de kinderen is er geen afgebakend gebied. Om terug te komen op de oude waarde van de omgeving te ontdekken, geld dit niet op geografisch gebied, maar zeker wel op het gebied van kijken wat er binnen onze mogelijkheden gedaan kan worden met activiteiten. Wat wij op onze scoutinggroep doen wordt alleen gelimiteerd door onze eigen fantasie!

Activiteiten

Scouting “Die Katinka’s” heeft een breed aanbod van activiteiten. Zoals eerder benoemd proberen wij te voldoen aan maatschappelijke behoefden en daarom nemen outdoor activiteiten en sport een groot aandeel in onze activiteiten. Het is voor ons de kunst om kinderen nieuwe dingen te laten ervaren en vooral plezier te hebben in wat zij doen. Onze sport activiteiten zijn zo breed mogelijk en sluiten aan bij thema’s als: samenwerken, bal vaardigheid, gooien en vangen, ruimtelijk inzicht en wendbaarheid. Ons ruime aanbod aan outdoor activiteiten bevatten de traditionele ‘scouting elementen’ als vuur maken, kaart en kompas lezen, knopen, pioneren en kamperen. Wij hebben dit traditionele aanbod aangevuld met verschillende andere leuke uitdagingen als boogschieten, tokkelen, obstakel races en survival vaardigheden. Uiteraard worden er met kampen en weekenden ook verschillende uitstapjes gedaan die een extra bijdragen aan de beleving van sport en outdoor.

Onze scoutingroep heeft naast de avontuurlijke uitdagingen van sport en outdoor natuurlijk meer te bieden. Zo hebben wij ook verschillende knutsel activiteiten, doen wij koken, bakken en hebben wij natuurlijk gezellige activiteiten voor het hele gezin! Bij onze scoutinggroep hoef je niet te kiezen voor 1 sport of een activiteit, maar je hebt alles binnen een organisatie!

Scouting “Die Katinka’s” waar iedere dag een avontuur is…